Jump to content

Welcome to WESTCSTRIKE - The Next Generation !
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Stiai Că? | 20 lucruri pe care nu le stiai despre ursi


 • Please log in to reply
No replies to this topic

#1
Adelina

Adelina

  Regina

 • Banned
 • PipPip
Posts
26
Threads
14
 •   Member Number:
  228
 •   Joined:
  27-November 18
 •   Reputation:
  4
  Offline
  E drept, urşii ne par tare drăgălaşi în imagini, dar, dacă am da nas în nas cu unul, nu ştiu dacă am fi întocmai nerăbdători să îl mângâiem. Mai degrabă, cred că am da bir cu fugiţii cât ai zice… urs!
  Dar să nu dăm înapoi şi de la a afla câteva lucruri interesante despre pufoasele animale! S-ar putea să ni se pară mai dragi decât am crede:

  Exista noua specii de urs, majoritatea trăind în pădurile din Europa, Asia şi cele doua Americi (excepţie face ursul polar): ursul brun, ursul negru american, ursul tibetan, ursul negru cu ochelari, ursul soare, ursul leneş, ursul peşterilor, ursul panda şi ursul polar;

  În sălbăticie, urşii trăiesc cam 30 de ani. În captivitate, cel mai longeviv urs a trăit chiar 47.

  Urşii koala nu sunt înrudiţi cu urşii. Ei sunt mamifere marsupiale.

  Cele mai apropiate rude (în viaţă) ale ursului sunt pinipedele; acestea sunt un grup de mamifere semi-acvatice ce include foca, morsa, leul de mare şi focile cu blană;

  Pentru că se pot deplasa pe distanţe scurte şi doar pe labele din spate, unii mai numesc urşii: bestiile care merg ca oamenii.

  Urşii negri nu sunt întotdeauna negri. Nuanţele lor pot diferi de la negru, până la maroniu roşiatic, maroniu deschis şi chiar alb.

  Spre deosebire de alte mamifere, urşii pot vedea în culori.

  Ursul brun este cea mai mare şi rezistenta specie de urs; acesta poate ajunge la o greutate de 1.000 de kg şi poate trăi în jur de 30 de ani în sălbăticie şi 50 de ani în captivitate.

  Toţi puii se urşi se nasc foarte mici (200-700g), sunt orbi, nu au păr, le lipsesc dinţii şi arată ca puii de şobolan; hrănindu-se cu laptele foarte hrănitor al ursoaicei, cresc foarte repede şi la prima ieşire din bârlog seamănă deja foarte bine cu nişte ursuleţi.

  Urşii grizzly pot mânca şi de 40 de ori pe zi (100.000 de calorii)

  Ursul polar îşi închide nările când înoată.

  Stomacul unui urs polar poate susţine până la 68 de kg. de carne.

  Ursul soare este cel mai mic din familia Ursidae; el ajunge la o greutate de 80 kg şi trăieşte în Asia de Sud şi Sud-Est; dar are cea mai lungă limbă: 24 de cm.

  Urşii sunt clasificaţi un mod greşit drept carnivori; de fapt, dintre toate mamiferele carnivore, ursul este cel mai puţin carnivor, hrănindu-se în general cu materie vegetală. Este mai degrabă un animal omnivor (şi oportunist) pentru că mănâncă orice găseşte (mai uşor).

  Un urs polar poate înota fără oprire până la 160 de kilometri.

  Urşii văd aproape la fel de bine ca omul şi aud chiar mai bine decât acesta. Iar mirosul lor este de 100 de ori mai dezvoltat. Aceştia pot detecta un miros de la 32 de km şi pot simţi o focă moartă chiar şi dacă aceasta este la un metru sub gheaţă.

  În 2004, un urs negru a fost găsit inconştient într-un parc din Washington. Acesta spărsese un cooler al unor turişti şi luase de acolo câteva doze de bere pe care le-a desfăcut cu ghearele sale şi le-a băut. A fost găsit inconştient, constatându-se că, deşi furase mai multe tipuri de bere, acesta alesese să bea numai un singur sortiment.

  În timpul hibernării ursul nu defechează; cumva, organismul ursului reuşeşte să “recicleze” materiile fecale în proteine, un proces încă nedescifrat de oamenii de ştiinţă;

  Zona în care poate trăi în urs polar este cea mai mare dintre toţi urşii; acesta poate vâna şi trăi într-o zonă ce poate ajunge şi până la 90.000 km pătraţi;

  Vânătorii din epoca de piatră venerau şi vânau urşii în acelaşi timp; pentru a-şi arăta respectul, aceştia dansau, cântau şi se rugau că ursul să îi ierte pentru că l-au ucis
  0 user(s) are reading this topic

  0 members, 0 guests, 0 anonymous users